دانشمندان در تلاشند تا با آنچه در توان دارند در مورد رفتار های ویروس کرونا، از نحوه بروز آن در بدن گرفته تا نحوه شیوع آن در بین مردم، اطلاعاتی به دست آورند. مقیاس تحقیقات علمی در مورد ویروس کرونا بی سابقه است. یک سوال اساسی که در بحث های پیرامون ویروس کرونا حاکم است، این است که آیا امکان ابتلای مجدد بیماران کرونایی به این ویروس وجود دارد؟
این سوال بسیار مهمی است، اما کسی نمی تواند با اطمینان به این سوال پاسخ دهد که آیا این امکان وجود دارد یا خیر. می دانیم كه بدن در پاسخ به این ویروس از خود آنتی بادی تولید می کند. اگر این آنتی بادی ها را داشته باشید، به این معنی است که قبلا به ویروس آلوده شده اید اما دیگر عفونی در بدن ندارید.
آیا موارد ابتلای مجدد بیماران کرونایی به ویروس کرونا گزارش شده است؟
گزارش هایی در مورد افرادی که در مدت زمان کوتاه به عفونت های متعدد ویروس کرونا مبتلا شده اند، وجود دارد. به جز یک جفت میمون ماکارونی روسوس، تاکنون هیچ کس به طور عمدی مجددا به این ویروس آلوده نشده تا ایمنی بدن و امکان ابتلای مجدد بیماران کرونایی به این ویروس، بررسی شود. ابن میمون ها در دو مرحله به این ویروس آلوده شدند. مرحله اول برای ایجاد ایمنی در بدن و مرحله دوم سه هفته بعد. این آزمایشات نشان دادند که میمون ها پس از آلودگی مجدد در زمان کوتاه، علائم بیماری را نشان ندادند. البته این مطالعات همچنان در حال انجام است و در مورد این ویروس ناشناخته هنوز چیزی قطعی نیست.
آیا ایمنی در برابر ابتلای مجدد بیماران کرونایی ممکن است؟
تولید آنتی بادی به زمان نیاز دارد. مطالعات نشان می دهند ساختن آنتی بادی هایی که قادر به هدف قرار دادن این ویروس باشند، حدود 10 روز طول می کشد و بیمارانی که به نوع شدیدتر بیماری مبتلا شدند، پاسخ ایمنی قوی تری ایجاد می کنند. این پاسخ به قدری قوی است که با ساخت سلول های خاطره، جلوی ابتلای مجدد به بیماری را می گیرد.
ایمنی در برابر ابتلای مجدد بیماران کرونایی به این ویروس چقدر ماندگار است؟
حافظه سیستم ایمنی بدن گاهی برخی عفونت ها را به وضوح به یاد می آورد، اما برخی دیگر را فراموش می کند. بطور مثال، سیستم ایمنی بدن ویروس سرخک را به خاطر می سپارد و یک بار ابتلا به آن، مصونیت مادام العمر ایجاد می کند (همانطور که نسخه تضعیف شده آن در واکسن MMR موجب ایمنی می شود). با این حال، بسیاری از ویروس های دیگر وجود دارند که توسط سیستم ایمنی فراموش می شوند. مانند RSV (ویروس سینسیشیال تنفسی) که می تواند در یک فصل، کودکان را چندین بار آلوده کند. زمان کمی از گسترش Sars-CoV-2، گذشته تا بدانیم ایمنی در برابر ابتلای مجدد بیماران کرونایی، چقدر ماندگار است. اما شش نوع دیگر ویروس کرونای انسانی وجود دارند که می توانند به ما سرنخ دهند.
حتی اگر پس از مدتی آنتی بادی ها از بین بروند، سلول های سازنده آن ها به نام سلول های B، ممکن است هنوز هم فعال باشند. سلول های B در ویروس آنفولانزای اسپانیایی، حتی 90 سال پس از آن همه گیری، در بدن افراد یافت شدند. اگر این موضوع در مورد ویروس کرونا نیز صدق کند، ابتلای مجدد بیماران کرونایی به این عفونت، خفیف تر از دفعه اول است.
چرا ایمنی در برابر ویروس اهمیت دارد؟
ایمنی در برابر ویروس، بر میزان مرگبار بودن آن تاثیر خواهد گذاشت. اگر مردم حتی بطور ناقص در برابر این ویروس مصونیت داشته باشند، خطر این بیماری کمتر خواهد شد.