کرونا ویروس و فرهنگ جهانی
اکنون می توان ویروس کرونا را مهمترین تهدید کننده سلامت بشری و بزرگترین چالشی که انسان ها پس از جنگ جهانی دوم با آن روبرو شده اند، قلمداد نمود. پس از نخستین نشانه های حضور این بیماری جدید در دسامبر 2019، سازمان بهداشت جهانی نام آنرا Covid-19 نهاد. از آن زمان تاکنون، بسیاری از آثار ثبت جهانی در یونسکو از بازدیدکنندگان خالی شده اند، رویدادهای فرهنگی لغو گردیده اند، نهادهای فرهنگی بسته شده اند و خطر دستبرد به بسیاری از گالری ها و موزه ها بیش از پیش شده است.
شیوع این ویروس که تمامی کشورهای دنیا را درگیر خود نموده است، تقریبا تمامی جنبه های زندگی، از جمله ارتباط نوع بشر با فرهنگ را تحت تاثیر قرار داده است. با بسته شدن درهای سایت ها و آثار ثبت جهانی بر روی مردم، ارتباط بشر با گذشتگان و پدران خویش در حال ضعیف و ضعیفتر شدن است. از آنجا که خداوند انسان را موجودی اجتماعی آفریده است، با لغو شدن کنسرت ها، تئاترها و جشن ها، ارتباطمان با یکدیگر بسیار محدود گردیده است؛ حق قانونی هر فرد برای شناخت تاریخ کشور و یا اجدادش به سبب بسته بودن اماکن مربوطه از وی سلب شده است و حق شادی جوانان نیز با لغو شدن رویدادهای ورزشی، اگر از آنها گرفته نشده باشد، بسیار محدود شده است.
در چنین شرایطی، میلیون ها نفر در سراسر جهان، بویژه هنرمندان از منابع الهام خود به دور مانده اند. در آخرین آماری که سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) منتشر نموده است، در حدود 96 درصد از تمامی مقاصد گردشگری در دنیا، به صورت کامل یا بخشی از آنها، از پایان ماه ژانویه شامل محدودیت شده اند. سازمان های زیر مجموع نیز در طی آماری دیگر گزارش داده اند که بیش از 75 میلیون شغل در ارتباط با گردشگری و سفر بر اثر کروناویروس، در خطر اساسی قرار گرفته است. خسارت وارده این ویروس کرونا بر روی تولید ناخالص ملی چیزی معادل با 2.1 تریلیون دلار آمریکا برآورده شده است.
بر طبق آمار شورای بین المللی موزه ها (ICOM) در حدود 96 درصد از 60 هزار موزه موجود در دنیا، به سبب کروناویروس، درهای خود را بسته اند. به عبارت دیگر، نشان دهنده این مطلب است که اشخاص، چالشی جدی برای دستیابی به فرهنگ در طول این مدت داشته اند. اگرچه برخی از موزه های بزرگ توانسته اند که با بهره گیری از تورهای مجازی یا به اشتراک گذاری در فضای مجازی ، تا حدی این مشکل را جبران نمایند، اما به سبب محدودیت ها و هزینه فراوان این امر، بسیاری از موزه ها نتوانسته اند تا این مشکل را همانند سایرین رفع نمایند.
در اواسط ماه آوریل، سازمان oecd برآورد نمود که در کشورهای عضو G7 ، هزینه های مصرف شده در ” مکان های تفریحی، فرهنگی، رستوران ها و هتل ها” در حدود 75 درصد کاهش پیدا کرده است. البته بر طبق اوضاع پیچیده و سریعا متغیر، از درصد دقیق و میزان خسارت های وارده، نمی توان صحبتی به میان آورد. اگرچه در طی هفته اخیر، بسیاری از موزه ها، گالری ها و یا آثار ثبت جهانی ، در حدود 46 درصد، درهای خود را به طور کامل یا به صورت محدود بر روی بازدید کنندگان گشوده اند، اما هنوز هم نمی توان به طور قطع در مورد آینده روشن این مکان های فرهنگی سخن گفت.