تولید ناخالص ملی و ویروس کرونا
بحران اقتصادی بر اثر شیوع ویروس کرونا، بدون توجه به میزان درآمدها، بر اقتصاد تمامی کشورها تاثیرگذار بوده است. بسیاری از دولت ها، هنوز در کنترل ویروس کرونا مشکل داشته و بر اثر آن، مشکلات اقتصادی آنها هنوز در حال افزایش است. اقتصاددانان بر این باورند رشد اقتصاد جهانی که در حدود 3 درصد بوده است، با شروع سال جدید میلادی در سراشیبی شدیدی قرار گرفته و تنها در 3 ماهه نخستین، 0.6 درصد کاهش داشته است. برای دانستن بهتر این مطلب می توان گفت که میزان تولید ناخالص جهانی در سال 2019 برابر با 86.6 تریلیون دلار آمریکا برآورد شده بود و کاهش 0.6 درصدی یعنی کاهش 3.5 تریلیون دلار آمریکا !!! در این میزان.
در این مطلب به بررسی تاثیری می پردازیم که کروناویروس بر اقتصاد کشورهای مختلف گذاشته است، همچنین برآورد نمودن میزان خسارت وارده بر تولید ناخالص ملی (GDP) از دیگر مطالب ذکر شده است. بر طبق جدیدترین آمار منتشر شده از مرکز علوم و تحقیقات دانشگاه جان هاپکینز، حتی کشورهایی نیز که میزان مرگ و میر در آنها بالا نبوده است، دچار رکود اقتصادی گشته اند. دلیل آن نیز این است که در دهکده جهانی امروز، تاثیرپذیری غیرمستقیم کشورها از همدیگر است. از ابتدای سال جدید میلادی، کاهش 3 الی 6 درصدی تولید ناخالص ملی در کشورهای مختلف را شاهد هستیم.
طبق آمارها و اطلاعات بدست آمده از 30 کشور متفاوت، همه کشورها بصورت میانگین، کاهش 2.8 درصدی را در میزان تولید ناخالص ملی را شاهد بوده اند. در برخی کشورها این میزان حتی به 10 درصد و 15 درصدی نیز رسیده است. در برخی کشورها که اقتصاد آنها خدمات محور است، همانند مالت، قبرس، هنگ کنگ؛ اقتصاد رشد منفی داشته و شغل های بیشتری در اینگونه کشورها در معرض خطر قرار گرفته است.
کشورهای توریست محور نیز همانند اسپانیا، پرتغال و یونان، از سایر کشورها میزان درصد بسیار بیشتری (در حدود 15 درصد) کاهش را شاهد بوده اند. با در نظر گرفتن کشورهایی که اقتصاد آنها بر پایه تجارت خارجی استوار است و با ادامه داشتن بحران کرونا، افزایش 2.5 الی 3 درصدی بر میزان گفته شده را می توان متصور نمود.
کروناویروس چه تاثیری بر ارزش افزوده بازار جهانی را داشته است ؟
حال به بررسی اقتصاد 49 کشور که تقریبا 87 درصد از میزان تولید ارزش افزوده بازار جهانی را شامل می شوند، می پردازیم. با مقایسه میزان تولید اقتصادی در ماه دسامبر 2019 و ماه مارس 2020، می توان دریافت که در 81 درصد از این کشورها، کاهش 6 درصدی و در مقایسه با آوریل 2020، در 91 درصد از این کشورها ، کاهش 20 درصدی را در میانگین تولید اقتصادی را شاهد بوده ایم.
بر اساس آمار منتشره از Global Economic Prospects و پیش بینی صورت گرفته شده توسط کارشناسان، با بررسی نرخ میانگین ارز بازارهای متفاوت، کاهش 5.2 درصدی در میزان تولید ناخالص ملی را در سال 2020 شاهد خواهیم بود. علیرغم تلاش های بی وقفه دولت ها برای چیره شدن بر وضعیت موجود با بهره گیری از سیاست پشتیبانی مالی و پولی، بحران کروناویروس، بدون شک بزرگترین رکود اقتصاد جهانی دهه گذشته بوده است.
در حالت کلی، در گزارش بدست آمده از دولت های مختلف و مقایسه آن با گزارشات ماه ژوئن، نتایج مثبت تری را، چه در اقتصاد محلی چه در اقتصاد جهانی، می توان مشاهده نمود. با نگاهی بر این گزارشات، اقتصاد بیشتر این کشورها، نسبت به چهار گزارش پیشین، روند صعودی داشته در حالی که در کشورهای آمریکای شمالی و کشورهای دارای بازار نوظهور، از قبیل شیلی، برزیل، مصر، مالزی؛ نسبت به ماه ژوئن هم چنان سیر نزولی را مشاهده می کنیم.