کرونا چیست؟
همانطور که میدانید امروزه ویروسی جدید به نام کرونا منتشر شده که موجب ترس تمامی انسان ها در سراسر جهان شده است. دانشمندان بر اساس مطالعاتی پیرامون این ویروس، نام جدیدی برای آن انتخاب کرده و به نام covid 19 نامگذاری شده است. این ویروس که زیر مجموعه ای از خانواده بزرگ ویروس ها به شمار می رود موجب عفونت های تنفسی در بدن می شود. کرونا ویروس در شهر ووهان چین برای اولین بار مشاهده شد و شیوع و سپس به صورت تدریجی و بدون هیچ دخالتی در سراسر جهان انتشار یافت.
ویروس کرونا پوششی از جنس پروتئین را دارا می باشد که نخست وارد دستگاه تنفسی شده و با درگیر کردن سلول های ریه موجب تخریب آنها می شود. این ویروس سنگین و بزرگ است و توان اینکه مدت ها در هوا باقی بماند را ندارد بنابراین بر خلاف بدن، این ویروس بیرون بدن نمی تواند مدت طولانی سبب ایجاد بیماری شود.
نحوه ابتلا به کرونا ویروس:
یکی از برجسته ترین تفاوت های ویروس کرونا با سایر ویروس ها در قابلیت سرایت آن است که در کوتاه ترین زمان ممکن می تواند بیشترین تعداد را درگیر نماید. شایع ترین روش ابتلا به این ویروس از طریق ترشحات دستگاه تنفسی است. زمانی که فرد بیمار در معرض درمان قرار می گیرد بدن برای خارج کردن این ویروس واکنش سرفه و عطسه را فعال می کند و این دو عامل بیشترین تاثیر را در افزایش بیماری و مبتلا کردن افراد سالم دارد.
نکته قابل توجه این است که افراد مبتلا به کرونا ویروس از 2 تا 14 روز هیچ نشانه هایی از این بیماری را در بدن خود احساس نمی کنند و این عامل بیشترین تاثیر را عدم کنترل بیماری و افزایش تعداد مبتلایان خواهد داشت.
علائم و نشانه های ویروس کرونا:
همانطور که میدانید هر بیماری در ابتدا با نشانه های خاص خود بروز می یابد و ویروس کرونا با شباهت چشمگیر خود با دیگر ویروس ها دارای مشخصه های بارزی است که مهمترین و برجسته ترین آنها عبارت است از:
- تب: به صورت شایع
- سردرد: به ندرت
- لرز: به ندرت
- سرفه: بسیار شایع
- درد عضلانی: تا حدودی شایع
- گلو درد: تا حدودی شایع
- احساس خستگی مکرر: به صورت شایع
- آبریزش بینی: به ندرت
- گرفتگی بینی: تا حدودی شایع
- عطسه: نادر و کمیاب
- تنگی نفس: بسیار شایع
- کاهش اشتها: تا حدودی شایع
- حالت تهوع: به ندرت
- اسهال: به ندرت
- دل درد: به ندرت
نکته: با توجه به اینکه ویروس کرونا سرعت بروز آن به صورت تدریجی است باید تمامی اصول و نکات بهداشتی در این خصوص رعایت شود.
راهکارهای پیشگیری از ویروس کرونا:
- یکی از موثرترین روش های جلوگیری از ابتلا به ویروس کرونا شستن دست ها به صورت مکرر است چرا که دست ها بیشترین تماس را با تمامی سطوح دارند و در اکثر اوقات افراد از این طریق به این ویروس مبتلا می شوند.
- از دیگر روش های پیشگیری از ابتلا به این ویروس استفاده از ماسک است چرا که ماسک می تواند مانع انتقال و انتشار ویروس از دستگاه تنفسی شود و احتمال اینکه فرد دچار این بیماری شود به مراتب کاهش می یابد.
- برای جلوگیری از ابتلا به ویروس کرونا توصیه می شود از دست دادن یا روبوسی به صورت جدی خودداری شود چرا که می تواند در انتقال ویروس موثر باشد.
- از شرکت در مراسم ها و اجتماعات به صورت جدی خودداری شود.
- از تماس دست با چشم، بینی، دهان به صورت جدی خودداری شود چرا که این کار می تواند انتقال ویروس را تشدید نماید بنابراین توصیه می شود پیش از خوردن هر چیزی دست ها شسته و از تمیز بودن آنها اطمینان حاصل کرد.
- زمانی که افراد در مکان های عمومی حاضر می شوند باید از تماس و لمس سطوح مختلف همچون آسانسور، دکمه های دستگاه خودپرداز و… خودداری کنند یا در صورت تماس با این سطوح به صورت مکرر از مواد ضد عفونی کننده استفاده نمایند.
- یکی از مهمترین راه های پیشگیری از ابتلا به کرونا رعایت فاصله و عدم نزدیک شدن به افراد مشکوک و مبتلا به این ویروس است و این اقدام می تواند مانع انتشار این بیماری شود.
نکته: علاوه بر موارد فوق الذکر، تقویت سیستم ایمنی بدن می تواند بیشترین تاثیر را در جلوگیری از ابتلا به ویروس کرونا داشته باشد که این امر به واسطه چندین راهکار به اجرا در می آید و برجسته ترین آنها به شرح ذیل است:
- مصرف برخی نوشیدنی های سرشار از ویتامین c
- عدم مصرف سیگار و مشروبات الکلی
نکته: چنانچه افراد کوچکترین علایمی را در خود مشاهده نمودند باید سریعا به مراکز درمانی و بهداشتی مراجعه کرده و نسبت به درمان بیماری اقدام کنند.
نکاتی پیرامون مصرف مواد غذایی در زمان شیوع ویروس کرونا:
یکی از نکاتی که در زمان شیوع ویروس کرونا دارای اهمیت است مواد غذایی و خوراکی است که می تواند در تشدید و تضعیف این بیماری نقش موثری ایفا کند.
- یکی از نکات مهم پیرامون تغذیه سالم در این زمان، مصرف سبزیجات و میوه به اندازه کافی است. این مقادیر به سبب اینکه حاوی انواع ویتامین ها و آنتی اکسیدان ها هستند می توانند سیستم ایمنی بدن را تقویت نمایند و روند بهبود را تسریع بخشند. نکته قابل توجه این است که پیش از مصرف، شستن این محصولات با مواد ضد عفونی کننده امری ضروری است.
- مصرف هر محصول چنانچه به صورت تازه باشد تاثیر آن دو چندان است اما چنانچه امکان دسترسی به برخی محصولات وجود نداشته باشد می توان از خشک شده یا کنسرو آنها استفاده کرد. به عبارتی در برخی از مواقع نمی توان به آسانی به برخی مواد غذایی دسترسی پیدا کرد از این رو به جایگزین آنها رجوع می شود و نیاز خود را برطرف خواهید کرد.
- مصرف میان وعده های سالم می تواند در روند بهبودی این بیماری موثر واقع شود.
- از دیگر نکات مهم در این خصوص این است که مصرف مواد غذایی آماده و فراوری شده حدالامکان کاهش یابد چرا که از نحوه آماده شدن آنها و مواد مورد استفاده در آن اطلاعات کافی در دسترس نمی باشد.
نکته: به طور کلی مردم در زندگی روزمره خود از مواد غذایی صنعتی و غیر صنعتی استفاده می کنند حال آنکه پیرامون مواد صنعتی اطمینان کامل را دارند چرا که بهداشت بر روی این محصولات نظارت کافی دارد. در حالی که نسبت به مواد غذایی غیر صنعتی نمی توان اطمینان کافی را کسب کرد چرا که هم نسبت به مواد اولیه که در زمان تولید مورد استفاده قرار می گیرد و هم نکات پس از تولید احتمال اینکه محصول آلوده به ویروس کرونا باشد وجود دارد بنابراین پیش از مصرف هرگونه مواد غذایی باید از سلامت و بهداشت آن اطمینان لازم را کسب نمود.
مراقبت از سالمندان در زمان شیوع کرونا:
یکی از مهمترین مسائلی که پیرامون ویروس کرونا مطرح شده خطری است که برای سالمندان به دنبال دارد. سالمندان به سبب اینکه سیستم ایمنی بدن آنها ضعیف است و در پاره ای از اوقات مبتلا به بیماری های خاص هستند چنانچه به این بیماری دچار شوند بهبود و درمان آنها امری دشوار خواهد بود لذا باید اصولی را برای آنها به کار گرفت و به صورت ویژه از آنها مراقبت نمود.
یکی از مراقبت های مهم برای سالمندان به منظور پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا، محدود کردن رفت و آمدهای خانواده با آنها می باشد چرا که این کار می تواند ترس و اضطراب آنها را افزایش دهد و چنانچه در جمع یک نفر مبتلا به این ویروس باشد شخص سالمند نیز به اسانی درگیر شود.
یکی از مهمترین مسائل پیرامون مراقبت از سالمند در برابر ویروس کرونا رعایت حد فاصله با آنهاست به گونه ای که از نزدیک شدن مکرر به آنها خودداری شود و حداقل فاصله ای که مجاز است 5/1 تا 2 متر است. همچنین از روبوسی و دست دادن به آنها باید به صورت جدی خودداری شود. باید در رژیم غذایی سالمندان برخی مواد غذایی را قرار داد که سیستم ایمنی آنها تقویت شود و در صورتی که به بیمای دچار شوند قابل درمان باشند.
ویروس کرونا برای چه افرادی خطرناک است؟
با توجه به اینکه افراد در تمامی نقاط و در همه سنین امکان ابتلا به ویروس کرونا را دارند سازمان بهداشت جهانی این عارضه را برای برخی بسیار خطرناک می داند که عبارتند از:
- سالمندان به سبب اینکه سیستم ایمنی آنها ضعیف شده است.
- بزرگسالان که سابقه برخی بیماری های قلبی یا فشار خون دارند.
- افرادی که سیگار و مشروبات الکلی استفاده می کنند به سبب اینکه سیستم ایمنی خود را تضعیف می کنند.
- افرادی که مبتلا به بیماری های تنفسی و ریوی هستند.
- افرادی که مبتلا به دیابت هستند.
نکته: به هر اندازه سن بالاتر باشد میزان مرگ و میر نیز افزایش می یابد و نکته قابل توجه این است که موثرترین عامل برای از بین بردن این ویروس ضدعفونی کردن مداوم سطوح و دست است.
با توجه به اینکه ویروس کرونا تمامی قسمت های بدن را احاطه می کند و بر روی آنها تاثیرات منفی بر جای میگذارد سلول های فرد را از بین می برد و سیستم ایمنی وی را متوقف می کند. حال آنکه اثرات این ویروس به عواملی همچون سن، جنس، ژنتیک، شرایط جسمی فرد و… بستگی دارد.
نکات مهم پیرامون شیوع ویروس کرونا:
همانطور که میدانید احساسات می تواند بر روی روند بیماری کرونا تاثیرگذار باشد و به هر اندازه استرس و اضطراب از فرد دور باشد وی آسان تر می تواند با این ویروس مقابله نماید. در پاره ای از اوقات توصیه می شود فرد از محیط اجتماعی دور باشد و در خانه بماند که در این صورت باید رژیم غذایی و سبک زندگی سالم را در پیش بگیرد.
در زمان شیوع ویروس کرونا باید از تردد در اماکن عمومی همچون استخر، سونا، هتل و… به صورت جدی خودداری شود چرا که این موارد می تواند در تکثیر و افزایش این ویروس نقش بسزایی داشته باشد. نکته قابل توجه این است در صورتی که فرد مجبور باشد در اماکن عمومی باشد باید اصول بهداشتی را به درستی رعایت کند و دست ها و وسایل خود را به صورت مکرر ضدعفونی نماید.
سفر کردن یکی از مواردی است که می تواند ویروس کرونا را در کوتاه ترین زمان ممکن انتشار دهد به همین سبب لازم است در این مواقع از تردد و سفرهای مکرر به صورت جدی خودداری شود. توصیه می شود گردشگران در این دوره مراقبت های لازم را انجام دهند و تمامی اصول و نکات ایمنی را رعایت کنند.
به طور کلی رعایت بهداشت در تغذیه می تواند در بهبود این بیماری تاثیرگذار باشد و به همین منظور پزشکان توصیه میکنند گوشت و تخم مرغ و … باید پیش از مصرف به طور کامل پخته شود و با طبع گرم میل شود. نکته قابل توجه این است که از مصرف مواد غذایی با طبع سرد به صورت جدی خودداری شود چرا که مقاومت بدن به مراتب کاهش می یابد.
در نهایت….
علی الرغم مطالب فوق الذکر، روش صحیح شستن دست ها می تواند امکان ابتلا به ویروس کرونا را کاهش دهد. سازمان جهانی بهداشت تاکید می کند مدت زمان شستشوی دست ها حداقل 30 ثانیه باشد و اصول صحیح شستشو به درستی رعایت شود. در صورتی که فرد کوچکترین علایمی را در خود احساس کند باید سریعا به پزشک متخصص مراجعه کند و از طریق کیت های مخصوص و ازمایش های متعدد از سلامت جسمی خود اطمینان حاصل نماید.